Αγαπητοί παριστάμενοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και συνδημότες,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για δεύτερη φορά για αυτό το σκοπό κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας διοίκησης, προκειμένου να παρουσιάσουμε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2012. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον Καλλικράτη, αλλά ταυτόχρονα έχει και ουσιαστική σημασία, τόσο για τη συνολική ενημέρωση του σώματος, όσο και των συνδημοτών μας.
Κυρίες και κύριοι, το 2012 υπήρξε ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και κατ’ επέκταση και για την περιοχή μας. Ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το 2011, αλλά αντίθετα η κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες χειροτέρευσαν, ενώ εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, υπήρξαν έντονες καθυστερήσεις σε κεντρικό επίπεδο σε σχέση με διοικητικές πράξεις που αφορούσαν το σύνολο των πολιτών, αλλά και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση.
Η οικονομική κρίση στη χώρα βάθυνε και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στην αυτοδιοίκηση. Οι χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ μειώθηκαν δραματικά, σε σημείο που να καλύπτουν μετά βίας τις βασικές λειτουργικές ανάγκες ενός δήμου. Ταυτόχρονα, το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει γίνει ιδιαίτερα αυστηρό. Το γεγονός αυτό υποβοηθάει μεν την εξορθολογικευμένη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά από την άλλη δυσχεραίνει την καθημερινότητα δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν ασυντόνιστα, αλλά και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση και προετοιμασία. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι ο πολίτης αυτός ο οποίος υφίσταται τα αποτελέσματα αυτής της δυσλειτουργίας.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει, συνεπάγεται νέες προκλήσεις στην δική μας καθημερινότητα. Διότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία αυξήθηκαν δραματικά οι συνδημότες που έχουν ανάγκες κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης, ενώ την ίδια στιγμή που μειώνονται συνεχώς αυτοί που μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.
Όπως επίσης γνωρίζουμε καλά ότι αυτό που ονομάζεται «πολιτικός χρόνος χάριτος» έχει εξαντληθεί.. Και αυτό μας ωθεί να λειτουργούμε σε ακόμη πιο έντονους ρυθμούς και κυρίως πιο παραγωγικούς και ουσιαστικούς.
Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Πιο συγκεκριμένα για τον δήμο μας θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά το 2012 οι θεσμοθετημένοι πόροι ανήλθαν στο ποσό των 14.928.773,26, τη στιγμή που το 2011 ανήλθαν στο ποσό των 17.515.553,34 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαφορά περίπου 2.500.000 ευρώ. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ανήλθαν στο ποσό των 18.198.000 ευρώ το 2010, ενώ για το 2009 ο καποδιστριακός Δήμος Κομοτηνής μόνο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 24.484.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΣΑΤΑ για το 2012 πιστώθηκε στον Δήμο Κομοτηνής (όπως και στους υπόλοιπους δήμους στο τέλος του 2012 και στην αρχή του 2013). Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μία σημαντική μείωση, η οποία δεν καλύπτεται από τη μείωση που επήλθε στις αμοιβές των εργαζομένων στον δήμο.
Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, και με την κοινή προσπάθεια όλων, καταφέραμε να μειώσουμε μέσα στο 2012 τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου κατά περίπου 1.500.000 ευρώ.
Αλλά και στη ΔΕΥΑΚ για άλλη μία χρονιά συνεχίστηκε η εξορθολογικευμένη διαχείριση των εισερχόμενων πόρων, αλλά και των δαπανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των χρεών της επιχείρησης. Και αυτό επιτεύχθηκε όχι απλώς χωρίς να ανασχεθεί η δραστηριότητα της επιχείρησης, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε με αύξηση των υλοποιούμενων έργων και με πόρους της ίδιας της ΔΕΥΑΚ, αλλά κυρίως μέσα από σημαντικές εντάξεις έργων ΕΣΠΑ. Για άλλη μια χρονιά είχαμε μηδενική αύξηση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αλλά και σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις η εξοικονόμηση πόρων ήταν μεγάλη. Στο ΚΕΜΕΑ αυξήθηκε ως ποσοστό των συνολικών δαπανών η χρηματοδότηση του, με ταυτόχρονη αύξηση του έργου του. Η ΔΚΕΠΠΑΚ με χρηματοδότηση περίπου 160.000 ευρώ από τον Δήμο Κομοτηνής υλοποίησε σχεδόν όλες αυτές τις δράσεις, που υλοποιούσαν οι προγενέστερες κοινωφελείς επιχειρήσεις (οι οποίες σημειωτέον χρηματοδοτούνταν με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ η κάθε μία ανά έτος). Το ΔΗΠΕΘΕ με την ίδια σταθερή χρηματοδότηση από το Δήμο, συνεχίζει να παράγει δράσεις και ταυτόχρονα να επιτύχει απομείωση του χρέους του, ενώ για πρώτη φορά το 2012 από τη δημιουργία τους και οι 3 ανώνυμες εταιρείες κλείνουν με θετικό πρόσημο.
Ταυτόχρονα ο Δήμος Κομοτηνής με συντονισμένες κινήσεις κατόρθωσε να υπαχθεί στη ρύθμιση σε σχέση με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση της απορρόφησης σε επίπεδο χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ενέργεια η οποία και ελαφρύνει ουσιαστικά τον δήμο, αλλά και αποδίδει τα χρήματα άμεσα στην τοπική κοινωνία.
Δεδομένης της υποχρηματοδότησης του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και του χρέους του Δήμου Κομοτηνής τόσο σε δανειοδοτήσεις, όσο και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, στραφήκαμε προς την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Και τα αποτελέσματα που πετύχαμε ήταν σημαντικά. Από το 2011 έως και σήμερα εντάξαμε έργα ύψους 18.285.044 ευρώ. Με συντονισμένες κινήσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διοικητικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, καταφέραμε να εντάξουμε έργα ουσίας, τα οποία έρχονται να δώσουν λύση σε μακροχρόνια προβλήματα τόσο του αστικού ιστού της Κομοτηνής, όσο και των οικισμών του δήμου μας. Τα περισσότερα έργα θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο στην ένταξη, όσο και στην εκτέλεση έργων. Έργα όπως ο ποδηλατόδρομος, η ανάπλαση της Πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, η ανακατασκευή του χειμερινού θεάτρου μας, η ολοκλήρωση του έργου της Καπναποθήκης και η ολοκλήρωση των αστικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Μοσυνούπολης αλλάζουν τη μορφή της πόλης και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, καλύτερη για τους συμπολίτες μας.
Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο έργο των ποδηλατοδρόμων, δεδομένου και των όσων έχουν ακουστεί, αλλά και όσων έχουμε συζητήσει σε αυτήν την αίθουσα. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δημιουργεί ένα νέο κέντρο, προσβάσιμο, ανοιχτό και φιλικό σε όλους του δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας. Είναι ένα έργο που υλοποιείται ταχύτατα, γεγονός που δεν δημιουργεί επιπλέον επιβαρύνσεις στους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών, όπου εκτελούνται τα έργα. Και ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα έργο που απέδειξε ότι η τωρινή διοίκηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και επικοινωνία με όλους τους συνδημότες, καθώς μέσα από μία συνεχή διαβούλευση, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις, όπου ήταν τεχνικά δυνατό και συνυφασμένο με τη φύση του έργου, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα κατοίκων, αλλά και επαγγελματιών.
Ιδιαίτερη αναφορά σε σχέση με το ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει στη ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ στη μέχρι τώρα δράση της σε σχέση με το ΕΣΠΑ κατόρθωσε να εντάξει έργα ύψους 37.666.753 ευρώ, εκμεταλλευόμενη κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που δόθηκε. Και η σημασία των έργων αυτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς πρόκειται για έργα υποδομής που εξασφαλίζουν σε όλους τους δημότες ένα αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται στις μέρες μας.
Ο Δήμος Κομοτηνής και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. από το καλοκαίρι του 2012 διερευνούν τις δυνατότητες ανάπτυξης συστήματος τηλεθέρμανσης στον αστικό ιστό της πόλης μας, με σκοπό την παροχή εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης χαμηλού κόστους για τους δημότες. Το επιτυχές παράδειγμα στους Δήμους Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμύνταιου ώθησαν τη νέα Δημοτική Αρχή να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης ανάλογου σχεδίου για την Κομοτηνή σε συνεργασία με τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ Κομοτηνής. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί λεπτομερή μελέτη, ακριβή διερεύνηση όλων των παραμέτρων έτσι ώστε να αναπτυχθεί το περιβαλλοντικά βέλτιστο, λειτουργικά άριστο και οικονομικά συμφερότερο πλάνο υλοποίησης. Για τους παραπάνω λόγους έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με την ΑΝ.ΚΟ. (Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.), η οποία είναι ο φορέας με την μεγαλύτερη εμπειρία στο σχεδιασμό τέτοιων δράσεων, έτσι ώστε εντός τετράμηνου να έχει ο Δήμος Κομοτηνής τη βέλτιστη πρόταση για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.
Ταυτόχρονα στον κοινωνικό τομέα εργαστήκαμε συστηματικά για να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι οι δαπάνες ουσιαστικά για την κοινωνική πολιτική αυξήθηκαν στο ποσό των 2.257.527,27 ευρώ κατά το 2012, σε σχέση με το ποσό των 2.088.000,00 ευρώ που ήταν το 2011. Και αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συστηματική δουλειά που έφερε την ένταξή μας στα προγράμματα «εναρμόνιση οικογενειακής ζωής» και κατά συνέπεια την αύξηση των ωφελούμενων στους παιδικούς σταθμούς από 60 το 2011 σε 320 το 2012 και στα ΚΔΑΠ από 25 το 2011 σε 110 το 2012. Ταυτόχρονα διατηρήσαμε όλες τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, ενώ όπου μπορούσαμε αυξήσαμε τις παροχές μας, όπως για παράδειγμα στη στέγη σίτισης, όπου ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετούνται έφτασε τους 150. Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι σε συνεργασία με το σύλλογο «Περπατώ» βάλαμε τις βάσεις για τη λειτουργία του «Κέντρου αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία», το οποίο ήδη σήμερα λειτουργεί.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο εσωτερικών και τη Γ.Γ. Ισότητας, λειτουργεί στην Κομοτηνή το «Κέντρο Συμβουλευτικής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας» σε χώρο του Δήμου Κομοτηνής στη δημοτική αγορά, ενώ αναμένεται άμεσα και η λειτουργία της «Στέγης Φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας» του Δήμου Κομοτηνής.
Συνεχίσαμε την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση των κατοίκων της περιοχής τέρμα Ανδριανουπόλεως, του γνωστού σε όλους Αλάν Κογιού, Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κομοτηνής έχει παρακαταθέσει το απαιτούμενο ποσό για την αγορά του χώρου μετεγκατάστασης και αυτή τη στιγμή περιμένει την απόφαση του ΣΤΕ, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2013. Στο ενδιάμεσο όμως δεν παραμένουμε αδρανείς. Σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, έχουμε έρθει σε επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης έχουν επισκεφτεί δύο φορές την Κομοτηνή και έχουμε συζητήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης και τους τρόπους χρηματοδότησης. Έτσι πετύχαμε να εντάξουμε το ποσό των 30.000.000 ευρώ στο «επιχειρησιακό σχέδιο Ρομά και άλλων ευπαθών ομάδων» που συνέταξε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την περίοδο 2014 – 2020 και με την ενίσχυση τόσο των Ελληνικών Υπουργείων όσο και της Γενικής Διεύθυνσης αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο έργο σε αυτό το πλαίσιο στην Ελλάδα.
Σε σχέση με την Τσανάκλειο, που αποτελούσε ένα αίτημα όλων των συνδημοτών μας, αλλά και υποχρέωση της παρούσας διοίκησης,. Πετύχαμε λοιπόν την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. της αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Νέστωρος Τσανακλή με προϋπολογισμό 2.763.606 ευρώ. Το κτίριο σύμβολο της πόλης μας, μετά από τόσα χρόνια, επιτέλους θα ξαναβρεί την παλιά του αίγλη. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν τυχαίο αλλά απόρροια συστηματικής δουλειάς. Διαλύσαμε αρχικά την χρόνια αυταπάτη ότι το σημαντικότερο ακίνητο της πόλης ανήκε στο Δήμο. Ξεκινήσαμε κατόπιν μια επίμονη και επίπονη διαπραγμάτευση με την ΟΣΚ Α.Ε. και ολοκληρώσαμε την παραχώρησή του στο Δήμο Κομοτηνής και τέλος πετύχαμε την ένταξή του στο Ε.Σ.Π.Α.
Από τις πρώτες μέρες μας απασχόλησε σοβαρά το αίτημα για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου διδακτηρίου για τη μεταστέγαση του 5ου μειονοτικού σχολείου "Μάστανλη". Και σε αυτή την περίπτωση, η σοβαρή έρευνα που κάναμε κατέδειξε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που επί χρόνια όλοι νόμιζαν ότι ανήκε στο Δήμο, τελικά ανήκει στην ΚΕΔ (Ελληνικό Δημόσιο). Στις 24-02-2012 υποβλήθηκε σχετικό αίτημα για την παραχώρηση και τον Οκτώβριο του 2012 αποσύρθηκε το αίτημα της Διαχειριστικής επιτροπής μουσουλμανικής περιουσίας που είχε προηγηθεί και αφορούσε το ίδιο ακίνητο. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με ΟΣΚ και Περιφέρεια για την σύνταξη της σχετικής μελέτης και τη χρηματοδότηση του έργου.
Και σε όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου λειτουργούμε σε σύμπνοια και συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, σε θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων. Με διακριτική αλλά αποτελεσματική κινητοποίηση κατορθώσαμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής να λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Σχολή και να είναι η μία από τις δύο εν λειτουργία σε όλη την Ελλάδα με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.
Με τον ίδιο τρόπο δράσαμε και στην περίπτωση του σχεδίου «Αθηνά», που αφορούσε την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Σε αρμονική συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ηγεσία του ΔΠΘ κατορθώσαμε να διατηρήσουμε ουσιαστικά τα τμήματα στην περιοχή μας με μικρές αναπροσαρμογές, αντίθετα με τα αρχικώς θρυλούμενα και με ότι έχει συμβεί στην υπόλοιπη χώρα.
Και βέβαια αυτή η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, που αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας μπαίνει σταθερά και σε μια νέα διάσταση με την υλοποίηση κοινών δράσεων. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο και να φιλοξενηθούν εκεί ταυτόχρονα, τόσο τα τμήματα κολύμβησης του Δήμου Κομοτηνής, όσο και τα αθλητικά σωματεία της πόλης. Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το ΔΠΘ τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ιδιαίτερης μνείας αξίζει και η διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τη νέα μορφή που απέκτησε η Ένωση Δήμων στην Κομοτηνή στις αρχές του 2012. Η διεξαγωγή του συνεδρίου είχε πολλαπλά οφέλη για την Κομοτηνή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή τόσο σημειολογικά όσο και ουσιαστικά. Πάνω από 1.000 άτομα βρέθηκαν στην περιοχή μας εκείνες τις μέρες, με αποτέλεσμα την τόνωση της αγοράς. Ενώ ταυτόχρονα ήταν μια ευκαιρία να φανεί ότι η Κομοτηνή μπορεί να αποτελέσει και κέντρο συνεδριακού τουρισμού.
Θα πρέπει να γίνει σημαντική αναφορά και σε σχέση με την αστική συγκοινωνία, καθώς πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος για την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Καταφέραμε να απομειώσουμε το κόστος λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας από 837.420,24 ευρώ το 2011 σε 518.757,73 ευρώ το 2012. Και αυτό έχει επιτευχθεί με τον εξορθολογισμό των δρομολογίων, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, έπειτα από συστηματική μελέτη των ροών και του αριθμού επιβατών, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η κοινωνική σημασία κάποιων γραμμών. Να σημειώσω ότι ήδη έχει επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση και για το 2013.
Έχει γίνει πολύ κουβέντα για το θέμα της παραλιακής ζώνης. Εργαστήκαμε σε αυτό το θέμα με βάση τη νομιμότητα για το ξεκαθάρισμα των κανόνων. Και εργαστήκαμε πάνω σε ένα δύσκολο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο δυσκόλευε σε πολλές περιπτώσεις ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Παρ’ όλες τις δυσκολίες κατορθώσαμε να λειτουργήσει η παραλιακή ζώνη μέσα σε καθεστώς απόλυτης νομιμότητας, τόσο προς όφελος του δήμου και των δημοτών, αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών.
Και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν αμελήσαμε το κομμάτι της εξωστρέφειας του Δήμου μας. Συνεχίζουμε τις χρόνιες επαφές μας και σχέσεις μας με τους γειτονικούς δήμους της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Ταυτόχρονα υλοποιούμε 8 προγράμματα διακρατικής συνεργασίας, τα οποία επεκτείνουν τις συνεργασίες του Δήμου Κομοτηνής με περιοχές που εκτείνονται από τη Στοκχόλμη μέχρι την Οδησσό. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη ρωσική πρεσβεία για την ανάπτυξη συνεργασίας με ρωσικό δήμο που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, ιδιαίτερα μετά τη δρομολόγηση των νέων αεροπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προς μεγάλες ρωσικές πόλεις. Τέλος παραμένουμε μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ‘Energy Cities”, ενώ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και άλλους 8 δήμους της χώρας δημιουργούμε ένα νέο Ελληνικό δίκτυο αντιπροσώπευσης των ΟΤΑ στις Βρυξέλες, χωρίς κόστος για τον Δήμο Κομοτηνής.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας συμμετείχαμε και σε δύο συναντήσεις Ελληνικών και Γερμανικών φορέων που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των δύο κυβερνήσεων για την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Εκεί ανάμεσα στα άλλα, παρουσιάσαμε και το σχέδιό μας για την ανάδειξη του Δήμου Κομοτηνής σε τουριστικό προορισμό «προσβάσιμο για όλους». Το σχέδιό μας προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο Ελληνικών μεγάλων δήμων, όσο και αντίστοιχων γερμανικών.
Επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής έχει στηρίξει πολιτικά, αλλά και τεχνοκρατικά τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής έχουν συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από την τεχνική υποστήριξη στις μελέτες και στις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, ενώ η πολιτική ηγεσία του δήμου προωθεί το έργο με κάθε τρόπο, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Μέσα από καίριες παρεμβάσεις και συζητήσεις με την ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων συμβάλλαμε ώστε να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική στρατηγική θέση της Κομοτηνής, ώστε να καταστεί η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή ενεργειακός κόμβος. Πιο συγκεκριμένα ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη βιομηχανική περιοχή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας θα διέρχεται των ορίων του Δήμου Κομοτηνής για μήκος 32 χιλιομέτρων. Ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, ώστε να κάνει και αυτός από την πλευρά του όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού για την περιοχή έργου.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο μοναδικός δήμος στην περιφέρεια που διαθέτει αθροιστικά αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ με έργο επέκτασης σε εξέλιξη, με σύστημα σε λειτουργία συλλογής και διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Ταυτόχρονα διαθέτει και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Όλα αυτά σημαίνουν συγκράτηση του κόστους και άρα μειωμένη επιβάρυνση των συνδημοτών μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων για πολλά χρόνια ακόμη.
Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση των δράσεων που υλοποίησε ο Δήμος Κομοτηνής κατά το 2012 με βάση τους άξονες του επιχειρησιακού του σχεδίου.
Α’ Άξονας: Αναδιοργάνωση και Αναβάθμιση των υπηρεσιών του Καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής
Οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής που βρίσκονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τους δημότες συνέχισαν να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, παρά την αυξανόμενη δραστηριότητα που παρατηρήθηκε εξαιτίας των διαδικασιών που έχουν εισαχθεί στην δημόσια διοίκηση και την γραφειοκρατία.
Ταυτόχρονα η οικονομική υπηρεσία, παρά τη μείωση του προσωπικού της λόγω συνταξιοδοτήσεων και τη μη δυνατότητα αναπλήρωσης του προσωπικού, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, συνεχίζει να λειτουργεί με διαφάνεια και ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις που θέτουν οι νέες διαδικασίες οι οποίες συνεχώς εισάγονται στο σύστημα. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι κατά το 2012 διεξήχθησαν 25 διαγωνισμοί και δημοπρασίες το 2012 από το τμήμα προμηθειών έναντι 5 το 2011.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η ανανεωμένη ιστοσελίδα του δήμου Κομοτηνής, η οποία θα διαθέτει πολλά σημεία καινοτομίας και αναμένεται να αποτελέσει κόμβο ενημέρωσης για τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες. Η νέα μορφή της ιστοσελίδας πρόκειται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα άμεσα.
Κατά τη διάρκεια του 2012 ξεκίνησε ο σχεδιασμός της «Γραμμής του Δημότη», που λειτουργεί ήδη πιλοτικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία η οποία θα διευκολύνει τον δημότη στην επικοινωνία του με τον δήμο ως προς τα αιτήματά του και τις προτάσεις του, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα εργαλείο συντονισμού στα χέρια της διοίκησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκληρωμένη λειτουργία της «Γραμμής» με την εισαγωγή πενταψήφιου αριθμού επικοινωνίας για τη διευκόλυνση της χρήσης της από τους συνδημότες.
Επίσης σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη» ο Δήμος Κομοτηνής συνέχισε να στηρίζει τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών υποστήριξε τους Δήμους Ιάσμου και Αρριανών με εκπόνηση μελετών και επίβλεψη έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3.500.000€.
Μέσα στο 2012 προχωρήσαμε στην επιδιόρθωση του κατεστραμμένου εξοπλισμού για την παροχή ασύρματου ίντερνετ σε 5 σημεία μέσα στον αστικό ιστό της Κομοτηνής, ενώ προετοιμάζουμε και άλλα σημεία ελεύθερου ίντερνετ στους οικισμούς του δήμου μας.
Επίσης η «Ν.ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ Α.Ε.», η μονομετοχική εταιρεία του Δήμου Κομοτηνής που σκοπό έχει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, συνεχίζει να δραστηριοποιείται πάνω στον ίδιο άξονα από την αρχή της θητείας της παρούσας διοίκησης. Για την οικονομική χρήση της χρονικής περιόδου από την 01/01/2012 έως την 31/12/2012 η εταιρεία έδειξε κερδοφορία. Ειδικότερα όπως προκύπτει από τον σχετικό ισολογισμό τα κέρδη της έφτασαν στο ποσό των 78.405,19 ευρώ. (Αντίστοιχα στην προηγούμενη εταιρική χρήση τα κέρδη της έφτασαν στο ποσό των το ποσό 83.484,37 ευρώ). Η εταιρεία μέχρι και σήμερα δεν οφείλει σε προμηθευτές και σήμερα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Τα κέρδη της εταιρείας διατίθενται για τη συντήρηση των κτιρίων, ενώ τα προς διαχείριση ακίνητα στο σύνολο τους σχεδόν, είναι εκμισθωμένα. Όσοι μισθωτές εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν κληθεί προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμισή τους.
Επίσης στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου και της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους συνδημότες μας, προχωρήσαμε σε διαβουλεύσεις και ανοιχτές συναντήσεις για μια σειρά από ζητήματα. Ειδικότερα:
- Το 2011 στα πλαίσια κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν 5 συνεδριάσεις της επιτροπής διαβούλευσης, ενώ το σχέδιο υπήρχε στην ιστοσελίδα του δήμου και δεχτήκαμε προτάσεις από φορείς.
- Επίσης στο ίδιο πλαίσιο δεχτήκαμε προτάσεις και εισηγήσεις και από όλες τις τοπικές κοινότητες και τις δημοτικές παρατάξεις
- Το 2012 στα πλαίσια κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος δράσης πραγματοποιήθηκε 1 διαβούλευση και δεχτήκαμε προτάσεις από φορείς.
- Στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων πραγματοποιήθηκαν 2 διαβουλεύσεις μέσα στο 2012
- Στα πλαίσια υλοποίησης των «Ολοκληρωμένων Αστικών» συνεδρίασε η επιτροπή παρακολούθησης των κοινωνικών εταίρων 1 φορά μέσα στο 2012
- Στα πλαίσια διαβούλευσης για το «Επιχειρησιακό σχέδιο για τον τουρισμό» του Δήμου Κομοτηνής έχουν πραγματοποιηθεί 4 συναντήσεις με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και κατατίθενται προτάσεις. Σύντομα ανοίγει και η διαβούλευση με τους πολίτες
- Στο πλαίσιο προετοιμασία του «συμφώνου συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής με τις εθελοντικές ομάδες» έχουν πραγματοποιηθεί 4 συναντήσεις στο 2012 και 2013 και δεχόμαστε προτάσεις
- Στα πλαίσια προετοιμασίας και υλοποίησης των κοινωνικών προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ πραγματοποιήθηκαν περίπου 8 συναντήσεις με τη συμμετοχή των ΟΤΑ ‘Α και Β’ βαθμού, εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων, επιμελητήρια, αναπτυξιακές Εταιρείες και ΜΚΟ
Β’ Άξονας : Πόλη της Ισότητας
Η διεύθυνση κοινωνικών πολιτικών του δήμου συνέχισε το έργο της αυξάνοντας ουσιαστικά τη δραστηριότητά της, παρά τις δυσκολίες που ανέλυσα νωρίτερα. Έτσι, η παροχή καύσιμης ύλης αυξήθηκε σε 300 οικογένειες ,έναντι περίπου 200 το 2011, η παροχή τροφίμων αυξήθηκε σε 650 οικογένειες, έναντι 550 το 2011, ενώ η παροχή ειδών ιματισμού αυξήθηκε με τη σειρά της σε 450 οικογένειες, έναντι 300 το 2011. Και όπως προαναφέρθηκε αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετούνται από τη στέγη σίτισης, καθώς το 2012 ο αριθμός τους έφτασε τους 150 έναντι 92 που ήταν το 2011.
Η διεύθυνση κατόρθωσε να αυξήσει τη δραστηριότητά της και κατά συνέπεια και τους ωφελούμενους και με τη σύμπραξη της εκκλησίας και των εθελοντικών οργανώσεων και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης.
Επίσης, τα δύο ΚΑΠΗ του δήμου συνεχίζουν το έργο τους εξυπηρετώντας περίπου 1250 ηλικιωμένους συμπολίτες μας, προσφέροντάς τους υπηρεσίες υγείας αλλά και ψυχαγωγίας.
Τα Ιατροκοινωνικά κέντρα της Κομοτηνής και της Μελέτης συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στη χρηματοδότησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κέντρων εξυπηρετούνται περίπου 250 άτομα ανά μήνα, τόσο στο κομμάτι της συμβουλευτικής, όσο και στο κομμάτι της προάσπισης και προαγωγής της υγείας, αλλά και φυσικά της διαμεσολάβησης σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αντίστοιχα και το πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτούργησε το 2012 με 4 δομές στην πόλη της Κομοτηνής, στο Ν. Σιδηροχώρι, στην Αίγειρο και στο Φανάρι οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του διευρυμένου πια Δήμου Κομοτηνής. Στο πρόγραμμα εργάζονται συνολικά 17 άτομα και εξυπηρετούν συνολικά 900 συμπολίτες μας (έναντι περίπου 800 το 2011), οι οποίοι είτε είναι άτομα τρίτης ηλικίας, είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ακόμη, στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής με την κοινωνία των πολιτών, τους ενεργούς συμπολίτες μας και τις εθελοντικές οργανώσεις προωθήθηκε εντός του 2012 η διαδικασία για τη δημιουργία «συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Κομοτηνής και τις εθελοντικές ομάδες του δήμου». Μέσα από αυτήν την διαδικασία ο Δήμος Κομοτηνής δεν επιθυμεί να ποδηγετήσει τις εθελοντικές ομάδες, αλλά αντίθετα να τις στηρίξει τεχνικά και ουσιαστικά, ενώ ταυτόχρονα να συμβάλλει στον συντονισμό των δράσεων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις προετοιμασίας, έχει μορφοποιηθεί το σύμφωνο και οι υποστηρικτικές δομές και αναμένεται άμεσα να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και στα αντίστοιχα συμβούλια των εθελοντικών οργανώσεων.
Ήδη σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε να λειτουργεί η «Κοινωνική Ιματιοθήκη» του Δήμου Κομοτηνής σε χώρο εντός της δημοτικής αγοράς. Η «Κοινωνική Ιματιοθήκη» λειτουργεί ουσιαστικά με τη συνδρομή εθελοντών, ενώ η διανομή των ειδών ιματισμού γίνεται με τη συνεργασία της διεύθυνσης κοινωνικών πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής. Επίσης, στο πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής λειτουργεί και «Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο» και πάλι μέσα από την δραστηριότητα ενεργών συμπολιτών μας – εθελοντών και σε συνέργεια με τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι δύο αυτές δομές είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες και αποτελούν τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Κομοτηνής, τις εθελοντικές οργανώσεις και τους ενεργούς πολίτες.
Όπως ήδη προαναφέρθηκε συνοπτικά, κατορθώσαμε με συντονισμένες ενέργειες και κατάλληλη προετοιμασία να αυξήσουμε, έστω και λίγο, τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους που επέφερε η υπαγωγή μας στο πρόγραμμα «Εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής». Έτσι ενώ στις αρχές του 2011 φιλοξενούσαμε 60 παιδιά μέσα από το πρόγραμμα, το 2012 ο αριθμός έφτασε τα 320. Με αυτόν τον τόπο αυξήθηκαν ουσιαστικά τα έσοδα του ΚΕΜΕΑ, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν απαιτείται να πληρώσουν για να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής.
Κατά τη διάρκεια του 2012 ενισχύσαμε τις δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Στον Δήμο Κομοτηνής υπήρχαν ήδη δύο δομές, μία στην πόλη της Κομοτηνής και μία στον οικισμό της Μελέτης. Δημιουργήσαμε μία ακόμη δομή και φτάσαμε συνολικά τον αριθμό των 110 παιδιών που απασχολούνται και χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής», ενώ ήδη υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής ακόμη περισσότερων παιδιών.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Δια Βιου Μάθηση» ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε στην ίδρυση κέντρου «Δια Βίου Μάθησης» και στην κατάρτιση και υποβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή στο σύνολό της από τη διαχειριστική αρχή, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση και το επόμενο διάστημα και συνολικά μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να λειτουργήσουν 35 τμήματα για ενήλικες – ανάμεσά τους και αυτό της ποντιακής γλώσσας.
Αναφορικά με την πολιτιστική δραστηριότητα, ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΚΕΠΠΑΚ διοργάνωσαν και υποστήριξαν πλήθος εκδηλώσεων (περίπου 50), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες πολιτών. Η πολιτιστική δραστηριότητα στη πόλη συνεχίστηκε αδιάκοπα όχι στη βάση του «χρηματοδοτούμενου πολιτισμού», αλλά σε πλαίσια συνεργατικά και με εξοικονόμηση πόρων.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο ζωντανεύοντας την πόλη θεατρικά, μουσικά και πολιτιστικά. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας, είναι να αγαπηθεί το θέατρο ως τέχνη, ψυχαγωγία και εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος επίσης αποτελεί να γίνει το κοινό συμμέτοχο στις δράσεις του θεάτρου και πάνω σε αυτό βασίζονται και οι επιλογές της διοίκησης. Έτσι το 2012 υπήρχαν θεατρικές επαγγελματικές δράσεις από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δραματολόγιο, κοινωνικά έργα, κωμωδίες, αρχαίο θέατρο, μονόλογοι, μουσικό και παιδικό θέατρο. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με μουσικές δράσεις της ελληνικής, αλλά και της ντόπιας μουσικής παραγωγής. Δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει σημαντικά ονόματα της θεατρικής και μουσικής σκηνής της χώρας με ένα χαμηλό κόστος, αφού μέριμνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής αποτέλεσε η προσπάθεια για όσο το δυνατόν χαμηλότερο εισιτήριο για όλες τις δράσεις. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δράσεων της κάθε χρονιάς έτσι και του 2012, έγινε έγκαιρα και οργανωμένα για την καλύτερη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση του κοινού.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν 55 δράσεις με 20.500 θεατές, έναντι 20 δράσεων με 9.200 θεατών το 2011, ουσιαστικά δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των θεατών. Και η αύξηση αυτή της δραστηριότητας επιτεύχθηκε με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, Έτσι ενώ οι δαπάνες για τις δράσεις παρέμεναν περίπου στα ίδια επίπεδα (υπήρξε μικρή αύξηση), τα έσοδα πολλαπλασιάστηκαν και από 9.101 ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 50.394,59 ευρώ το 2012.
Για την υποστήριξη της δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποβλήθηκε και εγκρίθηκε, έργο στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με σκοπό την καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής που σχετίζεται με το θέατρο και τα παραδοσιακά δρώμενα, την ψηφιοποίηση του έργου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, καθώς και την δημιουργία και υποστήριξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών του θεάτρου. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες στη διαχειριστική αρχή προς έγκριση και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Ο Δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με την «Καραθεοδωρή Α.Ε.» συνεργάστηκαν για την οργάνωση, συντονισμό και προετοιμασία των δράσεων του έργου “BASACA” – Black Sea Areal for Culture and Art – Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας για τον Πολιτισμό και την Τέχνη που εντάσσεται στο Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μαύρης Θάλασσας 2007-2013. Προχώρησαν όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού για τη δημιουργία κοινο